Köydet ja niiden hermostoa rauhoittava vaikutus

Köydet ja niiden hermostoa rauhoittava vaikutus

Autonomiseen hermostoomme kuuluva sympaattinen ja parasympaattinen hermosto säätelevät kehomme toimintoja, joita emme tietoisesti hallitse. Pelkkä tahdonvoima ei usein riitä palautumisen käynnistämiseen, sillä esimerkiksi parasympaattisen hermoston aktivoitumiseen vaikuttaa mm. kehon vagushermo.

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneet painopeitot rauhoittavat kehoa, juuri niiden tuoman syväpainetuntemuksen vuoksi. Kehon laajalle levittyvä syväpaine vaikuttaa hermostoon rauhoittavasti, auttaa tasapainottamaan tunteita ja lisää mielihyvähormoneja, kuten serotoniinia ja dopamiinia, samalla kun se vähentää stressihormoni kortisolin määrää.

Syväpaineen tunnetta voidaan tuottaa myös köysien avulla. Sidonnalla voi olla hermostoa rauhoittavia vaikutuksia, ja se voi lievittää esimerkiksi pitkäkestoista kipua tai levottomia jalkoja. Köysien käyttö saattaa myös stimuloida aineenvaihduntaa ja helpottaa raajojen turvotusta.

Shibari on japanilainen termi, joka tarkoittaa esteettistä ja taidokasta sitomista, jolla on pitkät perinteet Japanin kulttuurissa. Shibari tunnetaan erityisesti sen kauniista asetelmista ja harmonisesta tyylistä.

Vaikka köydet ja sitominen liitetään usein alistamiseen ja BDSM-kulttuuriin, ne edustavat paljon muutakin. Terapeuttinen sidonta on kuin kapalo aikuiselle. Asiakkaat ovat sanoittaneet terapeuttisen sidonnan kokemuksista seuraavaa: uudelleen syntyminen, kuolema, äidin kohtu, koteloituminen ja siitä perhoseksi muuttuminen, voimaantuminen.

Terapeuttinen sidonta eli shibari voi toimia kehollisena harjoituksena, joka tukee trauman käsittelyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Shibari voi toimia rauhoittavana ja jopa meditatiivisena kokemuksena neurovähemmistöön kuuluvalle henkilölle. Sidonnan kautta on mahdollista löytää omat kehon ääriviivat ja päästää hetkeksi irti kontrollista.

Terapeuttinen sidonta on kuin halaus tai kallio, johon nojata. Sidonnassa korostuvat kehollisuus ja läsnäolo, ja se voi tarjota mahdollisuuden pysähtyä arjen kiireen keskellä.

Sidontaa voi harjoittaa yksin tai toisen kanssa. Itsesidonta voi toimia tehokkaana itsehoitomenetelmänä hermoston rauhoittamisessa ja rentoutumisessa, kun taas yhdessä tehtävä sitominen voi lisätä luottamusta ja syventää tunneyhteyttä esimerkiksi parisuhteessa. Kun sidontaan yhdessä kumppanin tai ystävän kanssa, siihen liittyy kontrollista luopumisen ja vapauden tunteita – toinen ohjaa ja hallitsee tilannetta, mikä luo erityisen yhteyden.

Varaa aika tutustumiselle, jolloin saat maksutta tutustua minuun ja kysyä mieltä askarruttavat kysymykset, ennen kuin teet ostopäätöksen.